Recensie Theo Maassen Einde Oefening (2013): hilarische oudejaarsconference, luchtig en kleurrijk

foto

Alle onderwerpen uit 2013 die er toe doen kwamen aan bod in de oudejaarsconference van Theo Maassen, net zo kleurrijk als het decor. Geen einde oefening voor Theo voorlopig, hopelijk.

Theo Maassen kan soms wat zwaar op de hand zijn in zijn theatershows. In zijn oudejaarsconference Einde Oefening, zit zijn verbazing over de huidige maatschappij, maar veel luchtiger en vrolijker dan ik van hem gewend ben. Natuurlijk komen zijn relatie, zijn kinderen en andere persoonlijke ervaringen aan bod. Maar ook zwaardere onderwerpen als de situatie in Syrië, bedreigingen van bekende Nederlanders met de dood, de discriminatie van homoseksuelen in Rusland en zelfs de dood van prins Friso. Waar hij natuurlijk een grove twist aan geeft. Maar ook de lichtere onderwerpen als Onno Hoesgate, Badr Hari, de Zwarte Pietendiscussie, Gordon versus de Aziaten en natuurlijk seks en vrouwen.

Met cabaretpartner in crime en vriendin Danielle zat ik heerlijk onderuit gezakt, veilig op rij één op het eerste balkon van de Kleine Komedie in Amsterdam. Maar Theo Maassen was dit keer niet gevaarlijk voor rij één en licht en luchtig voor zover daar bij hem sprake van kan zijn. Het was vooral erg lachen en zeer vermakelijk. Opvallend was dat hij wel een paar keer een spiekbriefje erbij moest pakken, wat voor een man van zijn kaliber eigenlijk niet kan. Maar aangezien het een oudejaarsconference is, is het hem vergeven. Ik ga de grappen hier niet herhalen. Dat komt nooit zo leuk over als in het echt. Bepaal zelf wat jij er van vindt, kijk op dinsdag 31 december naar de Oudejaarsconference van Theo Maassen ‘Einde Oefening’. Om 22.30 uur bij de VARA op Nederland 1. Dan weet je of hij ooit een man heeft gepijpt, voor wie het Unplugged memorial was, wat de echte fout van Onno Hoes was en wat Marco Borsato met tips van voorbijgangers doet. Ik geef de show een acht. Het zal moeilijk zijn nog kaarten te krijgen. Voor informatie ga naar: http://www.dekleinekomedie.nl/

Geplaatst 23 december 2013

theo maassen

 

9 gedachten over “Recensie Theo Maassen Einde Oefening (2013): hilarische oudejaarsconference, luchtig en kleurrijk

 1. Mees Bouwman

  Wat stom om zoveel van de inhoud en zelfs het decor te verraden. Maar je doet er niks aan.

  Reageren
 2. Michiel Bericht auteur

  Beste Mees,

  Ik geef geen één grap weg. Daarnaast kan je verwachten dat er bij een oudejaarsconference over 2013 bepaalde onderwerpen uit dat jaar voorbij komen, dus dat zal geen verrassing zijn. Ten slotte lees je een recensie over een theaterstuk, dan moet je iets over de inhoud zeggen. Ik wens je veel plezier met het kijken naar de conference. Graag hoor ik daarna of ik echt te veel heb weggeven. Veel kijkplezier.

  groet, Michiel van Entertainmentmv

  Reageren
 3. Diederik

  Was dit echt de beste cabaratier van Nederland?? Heb geloof ik een keer kunnen glimlachen. Verder was het niet grappig en heel vaak nog behoorlijk grof ook. Het hakenkruis aanhalen was wel het absolute dieptepunt.

  Reageren
 4. Ben

  had nog nooit n show van hem gezien, heb erg moeten lachen, t zakte maar n enkele keer wat in. EN ik vind dat moraalridderige met hoog wim kangehalte wel bij de ouderjaarsconference passen, dat mag er af en toe tussendoor. Om met theo te spreken een 7 1/2, ehhh…8?

  Reageren
 5. Wim

  Hoe grover des te minder kwaliteit. “Friso unplugged” is niet grappig, lolligheid ten koste van andermans verdriet. Als Maassen zo nu en dan ernstig wordt, sentimentele stiltes laat vallen om de toeschouwer mee te krijgen in zijn “gevoeligheid”, komt dat wat mij betreft niet meer geloofwaardig over.
  En maar zeuren over wat er mis is in de maatschappij, maar kijk eens naar jezelf.
  Een grap over een joodse Nederlander en het hakenkruis getuigt ook niet van gevoeligheid. “Ach meneer, het is cabaret!” Ja, ja, als iemand op straat dezelfde grap zou maken….. Maar als professional weet je precies wat je zegt! Des te erger.
  Veel jongeren nemen grofheid over van hun rolmodellen, zonder nadenken (kunnen dat vaak nog niet eens). Nou, zo krijgen we een goede maatschappij!
  Freek de Jonge is tenminste gegroeid. Hij zoekt naar kwaliteit en ziet tegenwoordig af van goedkope, gemakkelijke grofheid.

  Reageren
 6. hdvhdv

  Ja Wim, Freek de Jonge is inderdaad gegroeid, naar een zelfingenomen salon socialist die absoluut niet grappig meer is. Maar ja, om zijn humor te begrijpen moet je waarschijnlijk in bepaalde intellectuele kringen verblijven…

  Reageren
 7. Dennis Struijcken

  Freek de Jonge? Die ouwe zeikerd had al lang moeten stoppen. Als er iemand de moraalridder uithangt terwijl hij daar geen enkele reden toe heeft, is hij het wel.

  Theo Maassen is een entertainer die af en toe wat shockerende grappen heeft. Maar ik hou daarvan. Juist in de donkere krochten van de mensheid heeft humor haar meest belangrijke functie. Daarbij, het zijn goed bedachte, intelligente grappen. Je kunt zeggen “Prins Friso is dood”. Dat is niet grappig. Echter, de Friso-unplugged grap is zonder meer goed bedacht, daar kun je niets over zeggen anders stond je daar zelf wel. Ik vind het nog knapper om juist over dat soort dingen grappen te kunnen maken. Maar daar zit een donkere werkelijkheid die mensen niet snel onder ogen willen zien.

  Alsjeblieft niet meer die brave, tamme moraalridderhumor van Freek de Jonge, Herman Finkers of Toon Hermans. Dat daagt mij totaal weer niet uit en vind ik, op bepaalde grappen na, gewoon echt niet grappig of slim. Je hoeft ook niet in bepaalde kringen te verkeren om ze te begrijpen, Ik zal niet zeggen dat ik de slimste persoon ooit ben, maar ik ben een universitair opgeleid persoon. Ik heb niemand nodig die me uitlegt “hoe het hoort”. Ik heb liever dat iemand grappen maakt over hoe het niet hoort.

  Ieder zijn smaak, maar kwalitatief was het een goede show. Ik vind wel dat hij vaak veel dreigt te verzanden in teveel zeuren en klagen. Als je 2 shows van hem gezien hebt, ga je depressief naar bed. Daarnaast is hij inderdaad vrij links. De grappen over Rutte hadden best mogen worden gecounterd met een paar grappen over Samsom of Groenlinks. Ik zou ook een 7.5 geven. In ieder geval beter dan Guide Weijers, die leeft van echt “makkelijke” groffe grappen.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *